Što je suicid? Kako prepoznati znakove? Mitovi o samoubojstvu Kome se povjeriti Suicidi.info - Portal za prevenciju suicidaNSK

http://www.who.int/mental_health/prevention/suicide/suicideprevent/en/

"SUPRE"

© World Health Organization, 2000., Geneva


Department of Mental Health - Social Change and Mental Health Mental and Behavioural Disorders Preventing Suicide:

Preventing Suicide: a resource for teachers and other school staff [pdf 83kb]

Pripremila: mr.sc. Elvira KoićSamoubojstvo je među prvih pet, a u nekim zemljama na prvom ili drugom mjestu uzroka smrtnosti stanovništva uzrasta od 15 do 19 godina.
Među djecom mlađom od petnaest godina je neuobičajeno, a dogodit će se na početku adolescencije, dok je kod djece mlađe od dvanaest godina rijetkost.
Najveći broj mladih ovog uzrasta ide u školu, upravo se školska sredina pojavljuje kao mjesto za razvijanje preventivnih akcija u kojima je najbolji pristup timski rad, koji uključuje nastavnike, liječnike školske medicine, medicinske sestre, školske psihologe i socijalne radnike, u tijesnoj suradnji sa lokalnom zajednicom.

Način izvršenja samoubojstva varira u raznim zemljama, od uzimanje pesticida, trovanja lijekovima i plinovima do uporabe oružja.
Dječaci češće izvršavaju suicid, tj. umiru u pokušaju samoubojstva mnogo češće nego djevojčice; jer biraju nasilnije metode za izvršenje, kao što su vješanje, vatreno oružje, eksploziv. Međutim, u pojedinim zemljama samoubojstvo je mnogo češće kod djevojaka između 15 i 19 godina nego kod mladića iste starosne grupe, i povećava se broj onih koje koriste nasilna sredstva. Djevojke dva do tri puta češće pokušavaju suicid, češće razvijaju depresiju, ali lakše i zatraže pomoć, zbog čega lakše i odustaju.
Dječaci su agresivniji i impulsivniji i nerijetko djeluju pod utjecajem alkohola ili droga, koji svakako doprinose fatalnom ishodu.

Imati ponekad samoubilačke ideje nije nenormalno, kao dio normalnog razvojnog procesa u djetinjstvu i mladosti zu proradu egzistencijalnih problema i pokušaj razumijevanja života, smrti i smisla života. Više od polovine starijih srednjoškolaca pomislilo je na samoubojstvo. Mladi ljudi imaju potrebu o ovom pitanju razgovarati sa starijima.
Suicidne misli postaju nenormalne kada ostvarenje ovih misli postane jedini izlaz iz teškoća koje imaju. Tada postoji ozbiljan rizik od pokušaja samoubojstva ili njegovog izvršenja.
Postmortalna istraživanja adolescenata koji su umrli nasilnom smrću ukazuju kako se ne radi o homogenoj grupi. Svi su pokazivali suptilne manifestacije samouništavajućih i rizičnih ponašanja koji su odavali namjere, najčešće kao rezultat nepodnošljive unutrašnje patnje, a samo 50% ih traži pomoć liječnika i nakon pokušaja suicida.
Zato broj liječenih nakon pokušaja suicida nije realan pokazatelj za procjenu dimenzije ovog problema u društvu.
Definicija samoubojstva koju podrazumijevaju učenici nije identična onoj koju koriste psihijatri. U odnosu na psihijatrijske intervjue, rezultati skala za samoprocjenu otkrivaju dva puta više pokušaja samoubojstva.
 
 


Web portal Suicidi.info uređuje: mr. sc. Elvira Koić, dr. med., spec. psihijatar - webdesign: ie-centar Virovitica