Što je suicid? Kako prepoznati znakove? Mitovi o samoubojstvu Kome se povjeriti Suicidi.info - Portal za prevenciju suicidaNSK

Stranica 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28    Molim Te, pročitaj ove rečenice!
17.02.2006.

Razumijemo da se osjećate očajno jer mislite da ste izgubili nadu, ali prije nego bilo što učinite, molim Vas, pročitajte ovaj tekst

10 razloga protiv samoubojstva

1. Ako ovo čitate, to je barem mali znak da želite živjeti. Slušajte ga, i čitajte dalje.
2. Suicid je kraj, iza kojeg nema povratka. To je trajno rješenje privremenog problema. Ako i malo sumnjate, ostanite živjeti.
3. Uvijek se možete ubiti kasnije, zašto ne pričekati? Ako pričekate samo jedan dan, možda nađete razlog za život.
4. Ako osjećate nagon za suicidom, sigurno patite više nego itko može zamisliti. Trebate način kako smanjiti patnju, i naučiti kako podijeliti patnju. Možete oboje naučiti i osjećati se bolje.
5. Ako osjećate nagon za suicidom, to ne znači da ga morate poslušati.
6. Ako tražite izlaz od boli i bolesti, suicid nije rješenje. Nećete osjetiti olakšanje, jer ćete biti mrtvi. Morate ostati živi kako biste dočekali olakšanje i ozdravljenje.
7. Osjećate da ste usamljeni. Ali niste sami. Sjetite se članova svoje obitelji, prijatelja, svećenika, učitelja, kolega na poslu, liječnika – sigurno će Vas netko saslušati. Ako nikoga nema – otvorite web-stranice o samopomoći.
8. Dovršite li svoj život sada, dovršili ste svoju budućnost i sve mogućnosti koje nudi. Vi ste kreator svoje budućnosti. Vi imate moć stvoriti što god želite za sebe i zato trebate živjeti.
9. Ako osjećate da je boli toliko da više ne možete podnositi, sigurno ste osjetljivi i razumijete bol i patnju drugih. Možda želite i možete pomoći nekome baš sada! Pomozite i sebi. Možda ćete ako sada ostanete živi, pomoći nekome u sličnoj situaciji u budućnosti.
10. Nemojte to učiniti jer Vas Ja osobno to molim. Kako god se osjećate, što god mislite, mislite da će biti bolje. Ja to znam. Možda osobno poznajem takva iskustva i doživljavanja i razumijem.

Pošaljite nam svoju priču. Odgovorit ćemo na Vaš e-mail. Sigurno.

Suicide Watch http://www.the-bright-side.org/site/thebrightside/section/325


13.02.2006.
Jeste li u proteklih mjesec dana:

1. Mislili kako bi vam bilo bolje umrijeti ili ste željeli biti mrtvi? ( Da - Ne )
2. Željeli nekako nauditi sebi? ( Da - Ne )
3. Razmišljali o samoubojstvu? ( Da - Ne )
4. Razvijali plan samoubojstva? ( Da - Ne )
5. Pokušali samoubojstvo? ( Da - Ne )
6. Jeste li ikada do sada u životu pokušali samoubojstvo? ( Da - Ne )

Ako je bilo koji od gornjih odgovora "DA"
treba odrediti stupanj opasnosti od samoubojstva

Nizak: 1 ili 2 ili 6 "da"
Srednji: 3 ili (2+6) "da"
Visok: 4 ili 5 ili (3+6) "da"


11. veljače SVJETSKI DAN BOLESNIKA
11.02.2006.
11.veljače, Svjetski dan bolesnika, blagdan Gospe Lurdske. Lurd je svjetski poznato i priznato marijansko hodočasničko mjesto u Francuskoj, gdje se djevojčici Bernardici Soubiru (Subiru), koja je 1933. godine proglašena svetom, na obali rijeke Gave 11. veljače 1858. godine oko 11 sati u otvoru pećine prikazala Kristova majka Blažena Djevica Marija. Ukazanja je bilo više, a po zagovoru Gospe Lurdske ovdje se dogodilo i još uvijek se događa puno čudesnih ozdravljenja. Zbog toga se taj dan slavi kao Svjetski dan bolesnika, koji je utemeljio Sveti Otac Ivan Pavao II, a papa Benedikt XVI nastavlja tu tradiciju.
Poruka pape Benedikta XVI.


09.01.2006.
Dobro došli na službene stranice znanstvenog projekta "Prediktivni modeli u zdravstvu", koji je odobren od Ministarstva zdravstva, znanosti i športa Republike Hrvatske (MZOS) u prosincu 2006. godine, kao dio interdisciplinarnog i interinstitucionalnog programa, kojem je domaćin Institut "Ruđer Bošković" iz Zagreba.
Voditelj projekta je doc.dr.sc. Zdenko Sonicki.
Projekt je u realizaciji Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Instituta "Ruđer Bošković" u Zagrebu, Škole narodnog zdravlja "Andrija Štampar" u Zagrebu, Odjela za duševne bolesti Opće bolnice u Virovitici.

DETALJI PROJEKTA


Broj članaka u ovoj kategoriji: 274Web portal Suicidi.info uređuje: mr. sc. Elvira Koić, dr. med., spec. psihijatar - webdesign: ie-centar Virovitica