Što je suicid? Kako prepoznati znakove? Mitovi o samoubojstvu Kome se povjeriti Suicidi.info - Portal za prevenciju suicidaNSK

Stranica 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28    15.03.2008.
MILA JELAVIĆ: PRAVOBRANITELJICA ZA DJECU O PRETJERANOM I OPASNOM MEDIJSKOM PUBLICITETU
Samoubojstva tinejdžera ne smiju biti udarna vijest
Autor: Miroslav FILIPOVIĆ
Glas Slavonije - cijeli članak


15.03.2008.
MEDIJI I SAMOUBOJSTVA MLADIH: ZAŠTO JE U HRVATSKOJ SAMOUSMRĆIVANJE TINEJDŽERA POSTALO SENZACIJA, A “DEŽURNE” KRIVCE SE PRONALAZI U RAZLIČITIM “DARKERSKIM” GLAZBENIM PRAVCIMA I INTERNETU
Glas Slavonije - cijeli članak


14.03.2008.
Skup pod nazivom: Depresija i suicid kod školske djece - rano prepoznavanje simptoma i rizičnog ponašanja kod školske djece
održat će se 14. ožujka 2008. s početkom u 13.00 sati, Nova vijećnica Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Šalata 3b.
Skup organiziraju Gradski ured za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje Grada Zagreba i Centar za krizne situacije povodom proslave dvadesetogodišnjice postojanja projekta Zdravi grad te u sklopu Tjedna mozga.
Program će izlagati članovi Centra za krizne situacije:
Doc.dr.sc. Neven Henigsberg: Prevencija suicidalnosti
Prof.dr.sc.Dubravka Kocijan-Hercigonja: Depresija i suicidalnost u školskoj dobi.
Dr.sc. Elizabeta Radonić: Pristup rizičnom djetetu i obitelji
O svojem iskustvu kao korisnik programa govoriti će Jadranka Bizjak-Igrec, prof.


08.03.2008.
Boje se priznati da su djeca razvedenih roditelja
VINKOVCI - U Obiteljskom centru Vukovarsko-srijemske županije u Vinkovcima počele su radionice za djecu rastavljenih roditelja u kojima se pruža adekvatna potpora što bržem prilagođavanju djece novonastaloj situaciji u obitelji. U prvoj grupi trenutačno se radi s osmero djece (pet djevojčica i tri dječaka u dobi od 12 do 15 godina), sastoju se ponedjeljkom u 18.30 sati, a razlog tako kasnom terminu brojne su aktivnosti djece izvan škole.
Radionice traju 90 minuta, djeca dolaze redovito i susreću se sa svojim vršnjacima koji su prošli slična iskustva. Tako djeca razgovaraju o svojim problemima, o kojima ne mogu pričati u školi jer, kako su nam istaknula, druga ih djeca ne razumiju ponajbolje, njihovi vršnjaci čak i ne znaju da su djeca razvedenih roditelja. Naime, djeca razvedenih boje se da bi bila stigmatizirana kao takva, ali iznose i druge brojne razloge zbog kojih nisu navodila da su im roditelji razvedeni", otkriva nam voditeljica radionica Ružica Panđa. Do sada su prošla kroz četiri radionice, s tim što se prva odnosila na upoznavanje, a ostale tri bile su povezane tematski. "Kroz igru, crteže i priču te upoznavanje djeca su počela iznositi svoje emocije, a riječ je o kritičnim trenutcima koje su proživljavali tijekom rastave braka njihovih roditelja, napominje Panđa.
Plan je osim s djecom sustavno raditi i s roditeljima kako bi upoznali što im djeca rade, kakve teme obrađuju, sve u svrhu veće pomoći djeci, da primijene ono što su kroz radionice stekla, te da roditelji više obrate pozornost na emocije svoje djece koje do sada nisu ni zamjećivali. Stoga je u Centru jučer održan i prvi sastanak s roditeljima, što je ujedno bio i prvi neposredni kontakt nakon što je počeo rad s djecom. Dodajmo kako se prijave za radionice i dalje primaju, a u Centru se nadaju da će nove radionice početi raditi u lipnju.
Autor: Roberta MESIĆ
Glas Slavonije


07.03.2008.
Jutarnji list, rubrika Komentari i mišljenja, Kolumna ISPOD TEPIHA:
Članak: Neka djeca su se ubila, što mi činimo?
Piše Sanja Modrić
Jutarnji list, Ispod tepiha: SANJA MODRIĆ


07.03.2008.
Jutarnji list je na okruglom stolu okupio renomirane stručnjake - psihijatre, pedagoge, sociologe i psihologe, koji su stavove o razlozima destrukcije i autodestrukcije mladih te predložili rješenja kako bi im se pomoglo.
Jutarnji 2: Članak: 10 stručnjaka: Kako zaustaviti samoubojstva djece i mladih
Pišu: Goranka Jureško, Ivana Kalogjera Brkić, Suzana Ciboci
Foto: Goran Mehkek/Cropix, Corbis
Jutarnji list


06.03.2008.
Pozivamo stručnjake iz sustava zdravstva i socijalne skrbi, te odgoja i obrazovanja, kao i znanstvenike koji istražuju razvoj i sazrijevanje djece i mladih s aspekta psihologije, psihijatrije, pedagogije, sociologije i drugih znanosti da svoje stručne i znanstvene spoznaje stave na raspolaganje javnosti, a u funkciji zaštite djece, te da putem strukovnih udruga zahtijevaju ostvarivanje djelotvornih preventivnih programa u društvu.
Preventivni programi trebaju biti usmjereni ne samo na djecu, već i na roditelje, koji sve češće trebaju podršku i pomoć u odgoju.
Pozivamo roditelje da ulože napor kako bi ostvarili uzajamno povjerenje s djecom, da se educiraju i potraže savjete stručnjaka kad su zbunjeni i ne znaju što poduzeti u susretu s dječjim problemima.
Pliva Zdravlje - cijeli članak


TJEDAN PSIHOLOGIJE 18.-24. veljače 2008.
18.02.2008.
«Tjedan psihologije» organizira Hrvatsko psihološko društvo s ciljem prikaza širokih i različitih mogućnosti s pomoću kojih psiholozi mogu doprinijeti poboljšanju kvalitete življenja pojedinca i zajednice a kroz široki spektar djelatnosti koje će se događati diljem Hrvatske.
20. veljače dan kada je 1953. godine utemeljeno Hrvatsko psihološko društvo.
Cilj je pokazati svu širinu posla psihologa kroz različite primjene struke u zajednici između ostalog i kroz rad sa zdravim pojedincima i skupinama.
Nizom različitih događanja u Tjednu psihologije uključiti će se i psiholozi Društva psihologa Virovitičko-podravske županije.
Hrvatsko psihološko društvo
virovitica-online


Promocija knjige Sandre Matošina Borbaš
15.01.2008.
Virovitičanka Sandra Matošina Borbaš, sinoć je u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica pred mnogobrojnom publikom promovirala knjigu 'Pogled iznutra' koja je nastala na temelju kolumni o psihologiji koje su izdavane na web portalu Virovitica Online od 2004.- 2007. godine, kao dio suradnje portala i udruge S.O.S. telefon - poziv u pomoć.
Ideja o izdavanju knjige nastala je početkom 2007. godine kada je autorica odlučila kolumne posložiti u knjigu, te istu izdati u tiskanom obliku. Knjigu su zajedničkim snagama izdali Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i Obiteljski centar Virovitičko-podravske županije.
Samu promociju ovog prvijenca prepustila je autorici predgovora prof. psihologije Jasni Per Kožnjak koja je svoja razmišljanja započela veoma slikovitim opisom i citirala rečenicu iz svjetski poznatog djela „ Mali princ“. Govorila je da „knjige ne nastaju svaki dan, a u maloj sredini poput naše još rjeđe, čime je ovaj događaj dodatno značajan.“ Prepoznala je koliko se u autoričinim rečenicama prepoznaje ona poznata mudra misao: „Čovjek samo srcem dobro vidi“ i koliko je i sama autorica tragala za suštinom očima i srcem. Svim srcem zaželjela je Sandri Matošini Borbaš još trenutaka inspiracije u kojima će nastati sadržaji neke nove knjige i na taj način nastaviti niz koji je ovom knjigom započela.
gradska knjižnica virovitica
kolumna vt-online


ČESTIT BOŽIĆ I SRETNA NOVA 2008. GODINA!
25.12.2007.
Svim suradnicima i posjetiteljima naših stranica, od sveg srca želimo čestit i blagoslovljen Božić i uspješnu Novu 2008. godinu, punu zdravlja, radosti i ljubavi.


Broj članaka u ovoj kategoriji: 274Web portal Suicidi.info uređuje: mr. sc. Elvira Koić, dr. med., spec. psihijatar - webdesign: ie-centar Virovitica