Što je suicid? Kako prepoznati znakove? Mitovi o samoubojstvu Kome se povjeriti Suicidi.info - Portal za prevenciju suicidaNSK

Stranica 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28    Tehnike relaksacije u Putokazu
05.11.2008.
Upoznajte tehnike relaksacije kroz seriju od 12 demonstracijskih modula!
Organizator: Agencija za psihološke usluge "Putokaz"
Realizatori: prof. psih. Jasna Per-Kožnjak, PhDr
& prim. mr. sc. Elvira Koić, dr.med. spec. psihijatar
& Davorka Lukić-Krizmanić, aromaterapeut

Modul prvi: BUDNA HIPNOZA

Datum održavanja: 26.studeni 2008.
Vrijeme: od 17 do 20 sati
Cijena sudjelovanja po modulu: 300 kn.
Najave na telefon: 033-721-890.


Računarski postupci otkrivanja znanja u znanstvenim primjenama
17.10.2008.
U organizaciji Zavoda za elektroniku Instituta Ruđer Bošković, u Poreču je od 17. do 19. listopada održan skup suradnika na znanstvenom programu: "Računarski postupci otkrivanja znanja u znanstvenim primjenama" (http://lis.irb.hr/KDSA/index_hr.html) u kojem djeluje i znanstveni project s Medicinskog fakulteta : “Prediktivni modeli u zdravstvu” (http://www.suicidi.info/).
Naziv skupa bio je KDSA 2008 – Workshop on Knowledge Discovery in Scientific Applications. Na skupu je sudjelovalo 28 sudionika sa svih sedam projekata uključenih u program. Sažeci izlaganja i prezentacije mogu se naći na web-stranicama KDSA 2008.

KDSA


Svjetski dan mentalnog zdravlja i Škole za Afriku
10.10.2008.
Svjetski dan mentalnog zdravlja, Pričalica i Škole za Afriku
Povodom Međunarodnog dječjeg tjedna i Svjetskog dana mentalnog zdravlja (World Mental Health Day), koji je tradicionalna akcija Svjetske federacije za mentalno zdravlje (World Federation for Mental Health, WFMH), koja se obilježava 10. listopada, a ove godine kampanja se vodi pod nazivom "Učinimo mentalno zdravlje globalnim prioritetom" (MAKING MENTAL HEALTH A GLOBAL PRIORITY!),
Osnovna škola "Vladimir Nazor" iz Virovitice, Područna škola Podgorje, Lions klubovi LC Virovitica i LC Vereucha, Hrvatska udruga pripovjedača "Pričalica" i Hrvatska udruga za prevenciju suicida "HUPS" organiziraju zajedničku akciju koja će se održati 10. listopada (petak) u 16 sati u PŠ Podgorje.
Tom prigodom podržat će se i humanitarna akcija UNICEF-a "Škole za Afriku", kojom se prikupljaju sredstva za izgradnju škola u Africi, u koju su uključeni svi učenici, a uprizorit će se i predstava "Maca Papučarica".
Dobrodošli su svi ljudi dobre volje!
Draženka Vernik, predsjednica LC Virovitica i Gordana Čurik, predsjednica LC Vereucha

foto 1 i foto 2


04.10.2008.
Psihologija – mediji –etika
16.godišnja konferencija hrvatskih psihologa održana je od 01. do 04. listopada u Poreču, s osnovnom temom "Psihologija – mediji –etika". Ove godine uz Društvo psihologa Istre, suorganizator je bilo i Društvo psihologa Virovitičko-podravske županije, a među pokroviteljima i Virovitičko-podravska županija i Grad Virovitica – bratimljeni grad Poreča. Pridružile su se i članice Lions Cluba Vereucha, Općina Pitomača, Strukovna škola Virovitica, Grafiti Becker, Virkom d.o.o. te Informativni centar Virovitica.
Stručni program pokrivao je brojne teme. Na primjer: Etika pomažućih profesija i njen image u medijima, Svijest i odgovornost za utjecaj medija, Odgoj za medije, Kulturalna ekonomija sreće, Etika i studiji psihologije, novinarstva i medijske kulture.
Predsjednica Društva psihologa Virovitičko podravske županije i glumica Snježana Slavić, prezentirale su stručni rad " PRIPOVIJEDANJE U PREVENCIJI SUICIDALNOSTI i TERAPIJI RIZIČNIH SKUPINA ODRASLIH i DJECE ", a sudjelovale su i u brojnim društvenim događanjima. Između ostalog, nakon domjenka koji je za goste iz Virovitice upriličio gradonačelnik Poreča, u prepunoj sali Gradskog kazališta Poreč, 01.listopada je odigrana predstava "Ljubav je bol" Kazališta Virovitica, na zajedničkoj večeri 03.listopada nastupili su Podravski tamburaši, posluženi su kolači Strukovne škole Virovitica, a djeci porečkog vrtića "Radost" srednjoškolci iz virovitičkog đačkog doma pričali su bajke i uprizorili predstavu "Maca Papučarica". Istu vrstu doživljaja, istoga dana, imala su i djeca pazinskog vrtića "Olga Ban". LC Vereucha je svima poklonio jedno drveno kazalište lutaka.

Društvo psihologa program 16.konferencije

Poster


12.09.2008.
DEPRESIJA I SUICIDALNOST U ADOLESCENATA U OSIJEKU, HRVATSKA
Dunja Degmečić i Pavo Filaković
School of Medicine, University Department of Psychiatry, University Hospital »Osijek«, University »J. J. Strossmayer«, Osijek, Croatia, e-mail: ddegmecic@vip.hr
S A Ž E TA K
Poremećaji raspoloženja u djece i adolescenata kao i njihovo liječenje su unatrag nekoliko desetljeća pod pojačanom pažnjom istraživača. Glavni simptomi poremećaja raspoloženja su isti tijekom cijelog života. No, stupanj razvoja utječe na veću pojavnost određenih, specifičnih simptoma u sklopu depresivnog poremećaja. Suicid je na četvrtom mjestu uzroka smrti djece u dobi od 10–15 godina, dok je na trećem mjestu u adolescenata u dobi od 15–25 godina. Našim epidemiološkim istraživanjem, pregledom trenutnog stanja u uzorku od 286 adolescenata koji su popunjavali samoprocjensku skalu Beck Depression Inventory, dobili smo podatke da je 3,85% adolescenata ispunjavalo kriterije za tešku depresivnu epizodu, a 5,94 % je ispunjavalo kriterije za umjerenu depresivnu epizodu. Također smo analizirali Item 9 koji ukazuje na suicidalni rizik i dobili podatak da je 0,7% adolescenata s vrlo visokim suicidalnim rizikom, a 8,4% sa visokim suicidalnim rizikom. Rezultati našeg istraživanja su u skladu sa drugim studijama rađenim u svijetu.
Collegium Antropologicum
više – Abstract in English


Tužno sjećanje Dr Andrej Marušić
09.09.2008.
Dr. Andrej Marušić, vodeći slovenski psihijatar, direktor Zavoda za javno zdravstvo Republike Slovenije, bio je aktivni sudionik međunarodnog projekta AFSP’s International Project on Suicide Prevention Strategies. Posebno je usmjeravao pozornost na droge i alkohol kao faktor rizika za sucide adolescenata.
Bio je i nacionalni koordinator Svjetske zdravstvene organizacije za mentalno zdravlje, organizator nekoliko međunarodnih simpozija i konferencija o genetskim i ekološkim aspektima suicida i depresije, a prije dvije godine je predsjedao 11. Europskom simpoziju o samoubojstvu i samoubojstvenom ponašanju, koji je održan u Portorožu u Sloveniji.
facebook.com
Elvira Koić


07.09.2008.
Centar za žene Adela iz Siska organizira tribina povodom Svjetskog dana suicida pod nazivom "Problem suicida u suvremenom društvu". Tribina će se održati dana 10. rujna u Hotelu Panonija u Sisku u 18 sati. Predavač je mr. sc. Daša Poredoš Lavor. Svim sudionicima bit će podjeljeni informativni leci. Teme tribine: - epidemiološki podaci suicida za opću populaciju i RH - uzročnost suicida - rizična populacija


Pripovijedanje u prevenciji suicidalnosti
01.09.2008.
Najavljujemo stručni sastanak "Pripovijedanje u prevenciji suicidalnosti", koji će se održati 09.rujna u 19.00 sati, u starom vatrogasnom domu tj. u prostorijama Centra za psihosocijalnu pomoć i Lions Cluba Vereucha, povodom Svjetskog dana prevencije suicida koji se tradicionalno obilježava 10. rujna svake godine. Ovom prigodom će biti predstavljene dvije nove udruge u osnivanju Hrvatska udruga pripovjedača i Hrvatska udruga za prevenciju suicida (HUPS)
Elvira Koić


30.08.2008.
Velika katolička duhovna obnova organizirat će se u Domu sportova u velikoj dvorani na Trešnjevci u Zagrebu, za vikend od 05.-07. rujna. Naslov te duhovne obnove obraćenja i molitve za ozdravljenje i oslobođenje glasi: GOSPODIN MOJ I BOG MOJ. Organizatori su kuća susreta TABOR i katolička izdavačka kuća «TEOVIZIJA», a vodi je Fra Zvjezdan Linić, ravnatelj kuće susreta TABOR.
katolici.org


03.07.2008.
EATON D.K. Division of Adolescent and School Health, National Center for Chronic Disease Prevention and Health Promotion, Atlanta, GA 30341, USA. dhe0@cdc.gov

članak


Broj članaka u ovoj kategoriji: 274Web portal Suicidi.info uređuje: mr. sc. Elvira Koić, dr. med., spec. psihijatar - webdesign: ie-centar Virovitica