Što je suicid? Kako prepoznati znakove? Mitovi o samoubojstvu Kome se povjeriti Suicidi.info - Portal za prevenciju suicidaNSK

Stranica 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28    U dnevnom boravku za starije osobe
04.08.2011.
Danas je održana radionica sa korisnicima i djelatnicima Dnevnog boravka za starije osobe, čije su aktivnosti dio programa Ministarstva hrvatskih branitelja, i organizacije Crvenog križa grada Virovitice.


Radionica sa medicinskim sestrama iz Patronaže
27.07.2011.
U srijedu 27. srpnja održana je još jedna edukativna radionica Hrvatske udruge za prevenciju suicida - HUPS, u okviru projekta „Sprječavanje ovisnosti je sprječavanje suicidalnosti“. Ovoga puta korisnice su bile patronažne sestre Virovitičko – podravske županije, koje su po osobitosti svoga radnog mjesta i same visoko educirane kako bi bile edukatori stanovništva o kojem skrbe. Na području naše županije aktivna je 21 patronažna sestra, sa upravom u virovitičkom Domu zdravlja i jedinicama u Pitomači, Slatini i Orahovici. Patronaža je poseban oblik zdravstvene skrbi, većinom preventivnog i edukacijskog karaktera. Medicinske sestre koje je izvode visoke su ili više stručne spreme, a terenski posao zahtijeva i spretnost u vožnji automobila i stalnu spremnost za kretanje. One prate osobe doslovno od rođenja, poučavanjem majki dojenju i prvoj njezi djeteta, predlažu različite vrste njege koje se kasnije provode u dogovoru sa liječnikom i medicinskim sestrama koje provode kućnu njegu. Slično socijalnim radnicima one kao službene osobe imaju ovlast ulaska u obitelj bez naloga sa svrhom izvida i pomoći kada je potrebna. Uz skrb o novorođenčadi, poučavaju o dijabetesu, hipertenziji, a uključenjem u naš projekt svakako će još veću pozornost davati i prevenciji suicidalnosti i ovisnostima koje su često u štetnom međuodnosu. Radionica je provedena kao interakcija predavača i sudionika, uz živu razmjenu iskustava kod prepoznavanja znakova ovisnosti i suicidalnosti u radu s neposrednim korisnicima. Radionicu su vodile bacc. med.t. Vesna Majstorović i voditeljica projekta HUPS-a, a patronažne sestre predstavila je bacc. med.t. Višnja Kajzer iz Slatine, koja je godinama angažirana i u brojnim drugim preventivnim i humanitarnim aktivnostima. Ova se radionica pokazala kao pravi primjer edukacije edukatora, te je iskazana želja za ponovnom suradnjom. Za HUPS: Mirta Šarić i Ines Viljevac
Mirta Šarić i Ines Viljevac


Pripremaju se daljnje aktivnosti
22.07.2011.
Članovi HUPSA-a pripremaju daljnje aktivnosti
Pliva i Veranda
08.07.2011.
U okviru projekta "Sprječavanje ovisnosti je sprječavanje suicidalnosti", u petak, 8.srpnja 2011.godine, održana je jedna od specifičnih radionica Hrvatske udruge za prevenciju suicida – HUPS. Ovu radionicu sponzorirala je farmaceutska tvrtka “Pliva”, po provedenom internom natječaju za dodjelu financijskih potpora, koji je organiziran u povodu obilježavanja 90 godina poslovanja kompanije. Projekt HUPS-a je izabran kao jedan od 18 između 69 prijavljenih projekata različitih udruga, ocijenivši ga visoko vrijednim i korisnim za cijelu zajednicu. Zato je posebna čast bila prisutnost i aktivno sudjelovanje predstavnice “Plive Hrvatska”, Jasenke Maloseja, a uz članove udruge HUPS sudjelovali su i članovi renomirane virovitičke udruge za pomoć mladima "Veranda".


Sastanak članova HUPS-a
04.07.2011.
Održan je sastanak članova HUPS-a, zbog pripreme radionice sa predstavnikom Plive i članovima udruge Veranda.


26.06.2011.
Povodom Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama, dana 26.lipnja 2011.godine, u organizaciji Hrvatske udruge za prevenciju suicida - HUPS, održana je svečanost otvaranja projekta „Sprječavanje ovisnosti = sprječavanje suicidalnosti», podržanog u okviru programa financiranja projekata udruga civilnog društva od Ministarstva hrvatskih branitelja, obitelji i međugeneracijske solidarnosti.
Na svečanosti otvararanja projekta, predstavljeni su ciljevi i aktivnosti koje se planiraju provesti, te očekivani rezultati projekta.
Projekt "Prevencija ovisnosti je prevencija suicidalnog ponašanja" je projekt primarne i sekundarne prevencije kojemu je cilj kroz sustavnu edukaciju edukatora putem interaktivnih radionica, javnih tribina, organiziranja seminara, okruglih stolova, konferencija, publiciranjem edukativnih materijala, brošura i knjiga, potaći edukatore i sve koji rade s mladima na prevenciji ovisnosti, a time i suicidalnog ponašanja mladih, kao i programsko umrežavanje svih aktivnih sudionika, na području prevencije ovisnosti svih vrsta (alkohol, droge, cigarete, kockanje), čime se direktno sprječava i suicidalno ponašanje.
Projektom se želi pomoći razvijanju i unaprjeđivanju zdravih stilova života, organiziranom, učinkovitom i produktivnom provođenju slobodnog vremena i ideja, poticanju volonterstva, okupiti sve koji imaju za potrebu raditi na sebi za dobrobit svog psihosocijalnog zdravlja, poboljšati kvalitetu života, spriječiti da se postojeći problemi šire, te spriječiti da različite poteškoće, bolesti i poremećaji nastave razvijati u negativnom obliku.
Udruga HUPS je rijetka udruga u našem gradu, županiji i u Republici Hrvatskoj, kojoj je primarni interes sprječavanje suicidalnosti.
Kontakt: tajnica HUPS-a, Martina Šarić, tel. 033-721-178.


31.05.2011.
Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije od posljedica pušenja neposredno ili posredno godišnje umre 5,4 milijuna ljudi, od čega 12.000 do 14.000 iz Hrvatske.
LIDER
Lider Press


12.05.2011.
DJETINJSTVO NEKADA I SADA
Sudjelovali smo u emisiji Provjereno @nove TV.
Kako smo se igrali nekada, a kako se igraju današnja djeca.
Što sa sobom nosi "poremećaj nedostatka prirode"?!

repriza


ORAHOVICA - Udruga Hrvatskih branitelja liječenih od PTSP
27.04.2011.
U suradnji sa Udrugom Hrvatskih branitelja liječenih od PTSP iz Orahovice, organizirali smo javnu tribinu "Pristup suicidalnoj osobi" i promociju novog projekta "Prevencija ovisnosti = prevencija suicidalnosti".


Broj članaka u ovoj kategoriji: 274Web portal Suicidi.info uređuje: mr. sc. Elvira Koić, dr. med., spec. psihijatar - webdesign: ie-centar Virovitica